Na onderzoek te hebben gedaan naar de bestaande dienstverlening van de bibliotheek, ben ik in deze LWG aan de slag gegaan met de inzichten uit het onderzoek in een conceptstudie om de dienstverlening te verrijken. In deze conceptstudie heb ik drie concepten verkend doormiddel van iteraties en prototypen. Deze concepten heb ik tastbaar en overdraagbaar gemaakt voor mijzelf en anderen. Tot slot heb ik getracht om mijn ontwerpkeuzes zo goed mogelijk te onderbouwen met relevante theorie. 
In deze studie heb ik aangetoond dat ik op basis van de gebruikerscontext, relevante ontwikkelingen (actuele trends) en theorie over sociale/cognitieve psychologie de concepten heb verkend en ontworpen, waarbij een mobiele touchpoint een belangrijke rol speelt. 
Casus
De Bibliotheek verandert en krijgt steeds meer functies naast het uitlenen van boeken. De afgelopen jaren zijn er bij verschillende bibliotheken veel initiatieven gestart om mee te  bewegen met de behoeften vanuit het publiek en de veranderende realiteit. Een voorbeeld  hiervan is de verhuizing van de Centrale Bibliotheek in Utrecht naar het oude postkantoor op  het Neude. Binnenkort opent daar een nieuwe Bibliotheek, een die klaar is voor de toekomst. 
De dienstverlening van de Bibliotheek is inmiddels rijk en continue in beweging. Via verschillende touchpoints komen bezoekers en leden in aanraking met deze diensten en er  zijn bibliotheken die daar weer specifieke diensten aan toevoegen. Zo biedt bijvoorbeeld de Rozet in Arnhem hun ‘Digitaalhuis’ hulp bij taal en digitale vaardigheden en heeft de  Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen speciale Leeskringen.
Mooie initiatieven, maar toch is de opdrachtgever benieuwd naar hoe de Bibliotheek haar  dienstverlening verder kan verrijken en hun doelgroep beter van dienst kan zijn. Daarbij wil de opdrachtgever kansen die hun persoonlijke mobiele devices kunnen ondersteunen niet links laten liggen.
Concept 1
Het concept is als volgt. De applicatie biedt suggesties aan op basis van eerder geleende boeken, gekozen interessesgebieden en online gedragingen van de gebruiker. Op die manier wordt de gebruiker ondersteund in het maken van een keuze. Booxie is een digitale app op de smartphone en is bedoeld voor de recreatieve klant en de functionele klant, die beide niet veel tijd hebben om te zoeken naar boeken.
Concept storyboard
Terugkijkend op de feedback die ik heb ontvangen van beide studenten in het reviewgesprek, ben ik er achter gekomen dat het doel van het concept nog niet duidelijk genoeg is en de aanpak voor het scannen van boeken onhandig is gekozen. Ook de manier waarop suggesties worden gedaan is nog te vaag en ik voel dat hier nog een concretere keuze in kan worden gemaakt.
Service Prototyping Externalize: Idea Panorama 
Concept 2
De klant kiest thema’s via de applicatie op zijn of haar mobiele device. Dit kan  een selectie zijn of gerandomiseerd indien de klant zich wilt laten verrassen. Op basis van het gekozen thema zie de klant via de applicatie waar het thema zich fysiek in de bibliotheek bevindt en de app ondersteunt de klant in het navigeren naar de themaplek. 
Eenmaal op die plek kan de klant via bluetooth verbinding maken met ‘nearbles’ die op de boeken zijn bevestigd. Door de telefoon naast het boek te houden maakt de klant verbinding. Nadat er verbinding is gemaakt met het boek en zijn of haar mobiele device, ziet de klant digitaal het boek op de applicatie verschijnen. Hier wordt speciale boekinformatie gegeven zoals, hoeveel keer het boek geleend is, informatie over de schrijver, uit welke reeks het boek komt en er kan een kort audio fragment worden beluisterd. 
Tenslotte kan de klant middels een druk op de knop, het boek lenen via de applicatie. Men kan een digitaal leesboek inladen of aangeven dat hij of zij het boek fysiek wilt lenen.
Concept storyboard
In het eerste concept en feedback daarop realiseerde ik me dat ik te breed ging en ditmaal dus weer. Een doelgroep heb ik wel gekozen, echter mijn gedachten lijken te breed te gaan. Ik ben van mening dat wayfinding en boeken ontdekken via thema’s bij elkaar hoort in een concept, echter om de boodschap duidelijker te maken zal ik hier als ontwerper een keuze in moeten maken.
Tweede iteratie op concept 2
De feedback die ik heb ontvangen is dat ik te breed ben in het omschrijven van het concept. Om deze reden heb ik gekozen om mijn concept enkel te richten op het ontdekken van boeken, om zo mijn concept kernkrachtiger te communiceren.
Het concept is als volgt. De recreatieve of functionele klant heeft de mogelijkheid om met deze app via thema’s boeken te ontdekken. Dit doet de klant door fysiek in de bibliotheek verbinding te maken met nearbles. De nearbles laten informatie zien over dat specifieke boek of een nieuw boek wat past bij de leesvoorkeuren.
De conceptuele schets heeft ditmaal geen interface schetsen, echter het bevat wel symbolen om duidelijk te maken wat voor informatie over boeken bekeken kan worden. Het concept is nu meer toegespitst op het thematisch ontdekken van boeken door er verbinding mee te maken fysiek in de bibliotheek.
Concept storyboard
Service Prototyping Explain to be: Photo Storyboard
In de design panel gesprekken ben ik bewust geworden, dat het benoemen waarom ik voor een bepaalde methode heb gekozen bijdraagt aan het duidelijk overbrengen van mijn aanpak in de studie. Daarnaast is nadenken over wat een bepaalde methode mij, als ontwerper, kan brengen van belang om een bewuste keuze te maken en mijn tijd efficiënt in te zetten.
Tenslotte kwam aan bod, dat ik nudging, nog niet duidelijk genoeg heb onderbouwd. Het specifieke gedrag wat ik namelijk wil ondersteunen is het lenen van boeken door nieuwe boeken te ontdekken. Dit zijn dus boeken die onbekend voor de gebruiker zijn. De nudge is dan in dit geval, een persoonlijke aanbeveling met boeken die nieuw zijn voor de gebruiker. Op deze manier wordt hij verrast met materiaal, waar hij of zij normaal gesproken niet aan zou denken.
Concept 3
Je boekervaring visualiseren en delen met de wereld. Beelden zeggen soms meer dan woorden. De gebruiker schetst, schildert, 3D-print, boetseert, filmt of animeert zijn favoriete hoofdstuk of personage uit het boek, dat hij of zij heeft gelezen en upload dit op een sociaal platform. Op dit platform kunnen gebruikers reageren op het werk van anderen door een bericht achter te laten en of goed te keuren.
De gebruiker bepaald vooraf een hoofdstuk, personage of verhaallijn uit het boek die hij of zij wilt uitbeelden. De applicatie laat op dat moment zien, wat andere gebruikers al eerder hebben gemaakt en wat de community daarvan vindt. De applicatie stuurt de gebruiker door te vragen waarom hij of zij voor dit hoofdstuk heeft gekozen bijvoorbeeld en hoe dit werd ervaren. Deze vragen zijn bedoeld om inspiratie op te doen voor het visualiseren van het hoofdstuk.
Concept storyboard
Tweede iteratie op concept 3
De feedback die ik heb ontvangen over het concept is dat het concept nog niet  volledig aansluiting vindt met de dienstverlening van de bibliotheek. Om die reden heb ik ervoor gekozen om de bibliotheek een rol te laten spelen binnen het concept.
De bibliotheek houdt iedere maand een challenge, waarbij gebruikers van de app zich kunnen inschrijven voor een boek waarover zij later een visualisatie kunnen maken. Diegene die binnen zijn categorie, de meeste punten heeft, krijgt van de bibliotheek een prijs. De prijs kan een fysiek voorwerp zijn, maar ook een digitale status op het platform. Dit laatste heb ik niet uitgewerkt in het concept, omdat dit niet de essentie is verder.
Concept storyboard
Service Prototyping Explain to be: Video

You may also like

Back to Top