In deze LWG ben ik op zoek gegaan naar kansen. Hiervoor heb ik een gebruikersonderzoek opgezet met cultural probes en een co-creatie. De onderzoeksresultaten heb ik vertaald naar waardevolle inzichten en kansen die de basis vormen voor een concept van een dienst.
Casus
De Bibliotheek verandert en krijgt steeds meer functies naast het uitlenen van boeken. De afgelopen jaren zijn er bij verschillende bibliotheken veel initiatieven gestart om mee te  bewegen met de behoeften vanuit het publiek en de veranderende realiteit. Een voorbeeld  hiervan is de verhuizing van de Centrale Bibliotheek in Utrecht naar het oude postkantoor op  het Neude. Binnenkort opent daar een nieuwe Bibliotheek, een die klaar is voor de toekomst. 
De dienstverlening van de Bibliotheek is inmiddels rijk en continue in beweging. Via verschillende touchpoints komen bezoekers en leden in aanraking met deze diensten en er  zijn bibliotheken die daar weer specifieke diensten aan toevoegen. Zo biedt bijvoorbeeld de Rozet in Arnhem hun ‘Digitaalhuis’ hulp bij taal en digitale vaardigheden en heeft de  Bibliotheek Gelderland-Zuid in Nijmegen speciale Leeskringen.
Mooie initiatieven, maar toch is de opdrachtgever benieuwd naar hoe de Bibliotheek haar  dienstverlening verder kan verrijken en hun doelgroep beter van dienst kan zijn. Daarbij wil de opdrachtgever kansen die hun persoonlijke mobiele devices kunnen ondersteunen niet links laten liggen.
Cultural Probe
De onderzoeksvraag die ik bij de doelgroep heb:
Welke sociale interacties mist de deelnemer in de bibliotheek of waar zouden ze behoefte aan hebben?

Hiervoor heb ik een cultural probe opdracht bedacht om hun latente behoefte naar boven te halen.
Do/make-opdracht bij categorie toekomst:
Ga naar de bibliotheek en teken een plattegrond van de bibliotheek. Geef in deze plattegrond aan welke sociale interactie jij graag zou willen zien en ervaren. Gebruik hiervoor de stempeliconen, het tekenblok, het potlood en of kleurstiften. Tijd: 30 min. - 45 min.
Ik heb deze vraag opgesteld omdat ik benieuwd ben naar de behoefte van de deelnemer op het gebied van sociale interactie en hoe de deelnemer dat voor zich ziet in een ideaalbeeld in de toekomst. De opdracht past goed omdat de deelnemer fysiek in de context wordt geplaatst waar hij of zij over gaat visualiseren. Hierdoor raakt hij of zij geinspireerd en kan direct aan de slag. De iconen ondersteunen de deelnemer bij het aanwijzen van een idee rondom sociale interactie. Hieronder ziet u de materialen die gezamenlijk de cultural probe opdracht vormen.
Co-creatie
In de co-creatie staat de volgende vraag centraal: Hoe zien de participanten de bibliotheek voor zich als ideale sociale werkplek? 
Binnen de co-creatie lag de focus op het voorstellen van de ideale sociale werkplek in de bibliotheek. De sociale werkplek wordt gezien als plek waar klanten komen om te studeren of werken, maar ook bedoeld is als plek om te socialiseren met andere klanten, collega's, vrienden of familie. 

De co-creatie bestond uit een opwarm oefening, om de deelnemers terug te laten denken aan wat ze hebben gemaakt voor de cultural probe opdrachten, dan een design game waarbij spelenderwijs een gesprek ontstaat waarin nieuwe inzichten worden opgedaan. We eindigde met een ideation opdracht, waarbij de deelnemers iets hebben gecreëerd om duidelijk te maken hoe zij hun ideale sociale werkplek zien.
Mijn rol is van facilitator gedurende de sessie. Ik leid de sessie, stel vragen en daag de deelnemers uit om gezamenlijk tot creativiteit te komen.

De afbeeldingen hier rechts beginnend bij foto linksboven, dit is het bord spel van de tweede opdracht, de design game met de event cards die de deelnemer een opdrachtje laten doen. De rechts van de afbeeldingen zijn resultaten van de ideation fase, laatste opdracht. 

De afbeelding hieronder is het bordspel zelf, de design game.
Syntehsis & Key insights
Na de onderzoeksactiviteiten heb ik een synthese gedaan op alle onderzoeksresultaten om overzicht te bewaren. 
De synthesising proces heeft als doel om de bevindingen in de breedste zin te doorgronden en te begrijpen. Vanuit dit proces zijn er key insights bedacht die de grootste bevindingen samenvatten en communiceerbaar zijn.
Key insight 1 - De recreatieve bezoeker neemt deel aan activiteiten in de bibliotheek ter vermaak en om in verbinding te staan met andere mensen die dezelfde interesses hebben,  maar heeft weinig overzicht wanneer activiteiten plaatsvinden en vind het moeilijk om te zien wat leuk is om nog meer aan deel te nemen.
Key insight 2 - De recreatieve bezoeker en studenten komen naar de bibliotheek om rustig te komen lezen of studeren missen de mogelijkheid om tussen het lezen en studeren door goede koffie te drinken en wat te eten om daarmee weer wat energie op te doen.
Key insight 3 - De recreatieve bezoeker volgt een taalcursus in de bibliotheek om een vreemde taal onder de knie te krijgen en omdat de cursus in de bibliotheek goedkoop is, maar willen meer dan enkel de taal leren, ze willen ook meer te weten komen over de cultuur van dat land en hebben de behoefte om een sociale band op te bouwen met iemand die de taal spreekt.
Key insight 4 - De student komt naar de bibliotheek om geconcentreerd en gefocust te werken, maar wordt afgeleid door andere bezoekers die gezellig met elkaar kletsen.

Key insight 5 - Mensen van een bedrijf of organisatie die in teamverband aan een project werken, komen naar de bibliotheek om verder te werken aan het project, maar gestoord worden door andere bezoekers omdat ze praten en weinig afleiding tussendoor hebben om met nieuwe energie weer aan de slag te gaan.
Voor mijn gevoel heb ik mij in mijn onderzoek veel gericht op het ophalen van informatie die gaan over dingen die als 'fijn' of 'goed' worden ervaren. Op zich is dat niet heel verkeerd, maar in de synthesis process kwam ik erachter dat moeilijk is om activiteiten van een (specifieke) doelgroep te koppelen aan een obstakel of frictie.
Wat ik dus anders zou doen in een volgend vooronderzoek, is dat ik voor een betere balans  zorg tussen vragen die informatie ophalen over wat wordt ervaren als probleem of frictie en vragen die de positieve aspecten van een onderwerp belichten. Op die manier krijg ik een beter beeld van de dromen, gevoelens en behoeften van de doelgroep en kunnen inzichten breder geformuleerd worden.





You may also like

Back to Top