Voor deze LWG heb ik geleerd hoe je een gebruikersonderzoek opzet, uitvoert en evalueert. Sommige serieuze spellen hebben tot doel om de gebruiker te ondersteunen en te motiveren bij het uitvoeren van taken. Denk bijvoorbeeld een serieus spel dat mensen helpt bij het doen van hun fysiotherapie-oefeningen. Dit laatste heb ik als onderwerp van mijn onderzoek gekozen, ook omdat dit vrij onbekend gebied voor mij is. Tijdens deze LWG heb ik de eerste stap in het ontwerpproces doorlopen van een applicatie die een taak ondersteund. Zo'n applicatie kan een serious game zijn, maar bijvoorbeeld ook een app, website, desktopapplicatie, smartwatch app of embeded applicatie. 
Voor mijn casus is dit een app geworden, die de gebruiker ondersteunt tijdens zijn of haar fysio-oefeningen. De ondersteuning is het geven van feedback hoe de oefening wordt uitgevoerd, uitleg bieden voorafgaand aan de oefening wat de juiste houding is, waar men iets zou kunnen voelen in het lichaam en of dit juist is etc.

Casus
Casus & probleemstelling
Mensen met lichamelijke klachten gaan veelal naar een fysiotherapeut voor behandeling. De fysiotherapeut geeft vaak opdrachten mee aan de patiënt voor bepaalde lichamelijke oefeningen, die zij thuis kunnen doen. Het opvolgen van deze oefeningen gaat echter niet altijd goed. Het kan zijn dat ze de oefeningen onvoldoende doen of op een onjuiste manier.
De fysiotherapeut biedt hiervoor een app aan om mensen te ondersteunen bij het uitvoeren van deze oefeningen. Deze app is echter niet geschikt voor alle mensen.
Doelstelling
Het doel van dit onderzoek is om een beter beeld te krijgen in de mensen die thuis fysiotherapie-oefeningen moeten doen maar daarbij tegen problemen aanlopen. Dit onderzoek is bedoeld als voorbereiding op het ontwerpen van een interactieve applicatie die mensen ondersteund bij het thuis uitvoeren van fysiotherapie-oefeningen.
Hoofdvraag & deelvragen
De hoofdvraag in dit onderzoek is: op welke manier kunnen we fysiotherapeutische oefeningen ondersteunen voor cliënten in een thuisomgeving?
Deelvraag 1: Waar vinden de oefeningen plaats en op welk moment van de dag?
Deelvraag 2: Wat motiveert de cliënt om te beginnen met de oefening?
Deelvraag 3: Hoe voert de cliënt de oefening uit en hoe ervaren ze dit?
Deelvraag 4: Welke ondersteuning gebruikt de patiënt nu en hoe gaat de cliënt hier mee om?
Deelvraag 5: Waar loopt de cliënt tegen aan, gebruikmakend van de ondersteuning?
Deelvraag 6: Welke interactie heeft de cliënt tijdens de oefeningen?
Deelvraag 7: Welke invloed heeft de directe omgeving van de cliënt op het volgen van de oefening?
Deelvraag 8: Waar heeft de cliënt behoefte aan voor, tijdens en na de oefeningen?
Methode
Voor dit onderzoek heb ik gekozen voor een contextual inquiry. De methode helpt namelijk in het verkrijgen van kwalitatieve informatie over het proces van de gebruiker en  past bij de onderzoeksvragen.  Daarnaast toont het specifieke, concrete en ongewijzigde acties, uitgevoerd door de gebruiker in een bepaalde context. Tenslotte laat het interne en onzichtbare aspecten zien van de ervaring van de gebruiker (Yarosh, z.d.). Door te observeren en te interviewen gedurende het uitvoeren van de taak, krijg ik veel  echte data die ik af stem samen met de participant. Hierdoor krijg ik een authentieker beeld van de werkelijkheid die ik onderzoek.
De resultaten heb ik inzichtelijk gemaakt aan de hand van een high fidelity Customer Journey Map, die de reis van de gebruiker tijdens het oefenen in kaart brengt en de ervaring. Gedurende de stappen voert de gebruiker een aantal taken uit en op sommige momenten in de uitvoering daarvan kan de ervaring beter en heeft de gebruiker specifiek behoefte aan inzicht over de progressie van de oefeningen.
Daarnaast is ook de Hiërarchische taak analyse van meerwaarde geweest om de stappen binnen een fase te structureren, die vervolgens de basis vormde voor de Customer Journey Map (hierboven benoemd). 

You may also like

Back to Top