Tijdens de LWG Prototype heb ik storyboards gemaakt voor digitale diensten. Aan de hand van schetsen heb ik concepten bedacht voor de digitale diensten, waarbij ik alternatieve ontwerpen heb onderzocht. Aan de hand van een rapid prototype techniek, in dit geval een paper prototype, heb ik een doelgerichte prototype gemaakt die ik vervolgens bij de gebruiker heb getest. Daarnaast heb ik mid-fdelity wireframes opgezet, waarbij het ontwerp en de interactie met de gebruiker duidelijk wordt gepresenteerd. Tenslotte heb ik een klikbare high fidelity prototype gemaakt die geschikt is voor evaluatie bij de doelgroep en of gebruiker. Hieronder leest ziet u de belangrijkste highlights in het ontwerpproces van het prototype.

CASUS
De casus waarvoor ik een high fidelity prototype heb ontworpen is als volgt: Maak een verbeterd ontwerp voor de Netflix-website, waarbij er meer sociale interactie via het platform plaatsvindt. Een flm alleen kijken is leuk, maar samen kijken vindt een deel van de Netflix-gebruikers
gezelliger.

Je verbetert het ontwerp van Netflix om gebruikers te
helpen bij de volgende doelen:
1. Een flmavond met één of meerdere vrienden
organiseren.
2. Samen met één of meerdere vrienden een flm
uitkiezen.
3. Op afstand samen met één of meerdere vrienden
een flm kijken. 
Aanleiding van de opdracht is dat een deel van de
Netflix-gebruikers het kijken van een flm met iemand
anders gezelliger vindt.
De doelgroep zijn jongeren, ongeveer 19 jaar oud,
woont samen met anderen, studerend.


SCHETSEN
Om in een korte tijd zoveel mogelijk ideeen te bedenken voor de website heb ik gebruik gemaakt van de crazy 8 methode. Hierbij heb ik binnen 5 minuten minimaal 8 concept-ideeen bedacht voor de site. Hieronder ziet u de schetsen.
STORYBOARD
De meest passende concept-ideeen heb ik verwerkt in een storyboard. Aan de hand van het storyboard kan men vragen beantwoorden zoals: welke taken zijn er en welk scenario speelt zich af hier? Welk idee zou dit probleem kunnen oplossen? Lost het wel een echt probleem op. Blijkt dit idee hangen? Wat levert dit idee ons op? In het storyboard zit een duidelijk opbouw verwerkt van begin, midden en eind (beloning) waarbij duidelijk wordt waar het concept over gaat en wat het oplevert voor de gebruiker. Hieronder ziet u een voorbeeld van het concept-idee van het kiezen en kijken van flms met vreemdenof vrienden op een online community.

Door de film te selecteren die men graag wilt zien, kan men vervolgens aangeven deze met vreemden te willen zien of met vrienden. Mocht men met vrienden willen kijken
kan hij/zij zelf vrienden toevoegen door hen een uitnodiging te sturen. Mocht men met vreemden willen kijken zal de applicatie vreemden zoeken die deel gaan nemen aan het kijken van de flm met de gebruiker. Eenmaal andere vrijwillgers gevonden, kunnen de
deelnemers aangeven welke karakter uit de film zij willen representeren. Dit kan de interactie onderling tijdens de flm vergroten. Zodra men hun karakter
hebben gekozen zal de flm afspelen. In een chatvenster kan men met elkaar chatten en praten. Tenslotte, als de flm is afgelopen kan de deelnemer (kijker) een item kiezen. Dit is een item die het karakter in de flm bijvoorbeeld droeg of in het bezit had. Als beloning voor het kijken van de flm mag de deelnemer dus een voorwerp kiezen. Na het kiezen worden de te leveren dagen gepresenteerd. De kijker voelt zich hierdoor blij en wilt graag het voorwerp laten zien aan zijn/haar vrienden en dit vergroot mogelijk de kans dat
er gepraat wordt over de flm wat kan leiden dat de vrienden van de deelnemer (kijker) ook de flm zullen gaan kijken via de online community.

PAPER PROTOTYPE USABILITY TEST
Voor het gekozen concept-idee, zoals u hierboven hebt kunnen lezen, is er een paper prototype gemaakt. Dit is letterlijk een papieren versie van het prototype. Op deze manier vindt er een eerste evaluatietest plaats waarbij snel inzichten kunnen worden opgehaald bij de gebruiker. Door de gebruiker taken uit te laten voeren wordt het prototype getest op de haalbaarheid van de taken gedurende interactie.

De taken die ik de gebruiker heb laten uitvoeren is als
volgt:
1. Maak een party aan en voeg vrienden toe.
2. Kies een flm en start deze.
3. Verander de kijkmodes.

Hypothese
Ik verwacht dat mensen in staat zijn om in te loggen.
Dat de gebruiker in staat is om te begrijpen dat er bij
twee kijkmodussen een beloning aan gekoppeld zijn.
Ik vraag me wel af of ze de lay-out duidelijk genoeg
vinden voor het kiezen van een flm. Tenslotte ben ik
benieuwd of er behoefte is aan een beloningssysteem.


Hieronder ziet u een screenshot uit de testvideo met de gebruiker.

Door te testen met de gebruiker zijn er interessante inzichten opgedaan en dit is vastgelegd in het testrapport. 
MID FIDELITY WIREFRAMES
In de mid fidelity wireframes wordt bepaald welke content geplaatst wordt en waar.

Om een heldere informatie structuur op te zetten is allereerst een card sorting sessie met de gebruiker uitgevoerd om te bepalen welke content de gebruiker verwacht op de applicatie te zien en waar behoefte aan is. 

Op basis van de inzichten uit de card sorting sessie is een sitemap opgesteld die de hierarchische verdeling van de content schematisch weergeeft. 

Hieronder ziet u een deel van de wireframes die de vastgestelde content bevat. Deze wireframes zijn vervolgens in een usability test wederom met twee gebruikers getest. Deze test heeft op haar beurt weer nieuwe inzichten opgehaald. Deze inzichten zijn ook vastgelegd in het testrapport.

Linksboven ziet u de wireframe van de homepagina. Rechtsboven ziet u de wireframe van de party pagina. Linksonder ziet u het vriendenselectie pagina. Rechtsonder ziet u de filmselectiepagina.
BELANGRIJKSTE AANPASSINGEN 
Hieronder leest u de belangrijkste aanpassingen die zijn doorgevoerd in het prototype op basis van de gebruikerstesten.

- Het inlogscherm is weggelaten (dit heeft op dit moment geen meerwaarde voor het ontwerp).

- De kijkmodes watch with strangers is weggelaten uit het concept en daarmee uit het ontwerp.

- Er is een aparte knop ‘premium movies’ gekomen waar de gebruiker kan lezen wat de bedoeling hier achter is.

- Switchen tussen de kijkmodes gaat nu via een knop.

- In de kijkmodes friends kan men vrienden toevoegen door op het ‘+’ teken te klikken achter de naam.

- Vrienden toevoegen kan via de vriendenlijst of er kan apart gezocht worden naar vrienden via een zoekbalk.

- Er is een apart settingsknop aangebracht onderin de navigatiebalk.

- Er is een diamand icon toegevoegd die het totaal aantal gespaarde ‘Netflixies’ (Netflix currency) weergeeft.

- De gebruiker kan een naam geven aan de party die hij/zij heeft aangemaakt.

- Er is een homeknop aangemaakt en zichtbaar in de navigatiebalk.

- Het kiezen van flms geschiedt middels een selectie van 10 flms/series per keer waar op gestemd kan worden. Duimpje omhoog betekent: ja, ik wil het zien. Duimpje omlaag betekent: nee, ik wil het niet zien.

- De winnende flm/serie wordt weergegeven in een apart scherm. Hier ziet de gebruiker ook hoeveel Netfluxies hij/zij zal ontvangen na het kijken.

- Het inruilen van Netflixies gebeurt op een apart scherm: “Unlock premium movies”. Waarbij de gebruiker ook de flm/serie kan kiezen waar hij/zij voor wilt sparen. Bij deze eindopdracht is het Adobe XD bestand geupload van de mid fdelity prototype onder de naam ‘Mid-Fidelity-Wireframes - Defnitief’.

HIGH FIDELITY PROTOTYPE
Nu de content enigzins voldoet aan de verwachtingen en behoeften van de gebruikers is het prototype aangevuld met een aantrekkelijk vormgeving en stijl die past bij het concept. Tenslotte licht ik toe welke oplossingen het concept heeft opgeleverd en wat de unique selling points zijn van het product.

Oplossingen
Oplossing 1: een “?” icoon aanbrengen in het start scherm, voor assistentie op afstand.

Oplossing 2: in plaats van kiezen van een “reward” wil kan men sparen voor een premium movie. Hiervoor is ook een uitleg beschikbaar via een premium movie icoon.


Oplossing 3: change button aangemaakt, waarbij de gebruiker kan wisselen van watch modes (solo of friends).

Oplossing 4: de gebruiker kan met zijn/haar party op 10 voorgeselecteerde movies/series stemmen door op de like/disslike button te klikken. Na de selectie wordt de movie/serie gekozen die de meeste likes heeft
ontvangen.

Oplossing 5: een change settings button is aangebracht zodat men het geluid en microfoon volume kan aanpassen.

Oplossing 6: de gebruiker kan in een lijst meerdere uitnodigingen versturen naar zijn/haar vrienden.

Unique selling points
De unique selling points (USP) van het product zijn als volgt te omschrijven:
- Altijd en overal beschikbaar.
- Het kijken van flms en series online met vrienden.
- De kijkers worden beloond voor het kijken van films en series online met vrienden. Gebruikers kunnen premium content vrijspelen zonder daarvoor extra te betalen, dit verlengt het pleziergevoel ook na het kijken van flms of series op Netflix.

LINK PROTOTYPE​​​​​​​

You may also like

Back to Top